patiënten

Voor patiëntgerichte informatie over foetale aandoeningen, behandelingen en lopende onderzoeken klikt u hier.

  zorgverleners

Voor specifieke medische informatie over foetale aandoeningen, therapie en lopende studies klikt u hier.

Solomon Trial in de Lancet

Written by Joost Akkermans.

Betere behandeling voor tweeling transfusie syndroom

Een nieuwe laserbehandeling vermindert de complicaties van het tweeling transfusie syndroom. Met de nieuwe techniek worden de circulaties van de twee foetussen gescheiden. LUMC-onderzoekers publiceren erover in The Lancet.

 

Bij eeneiige tweelingen die de placenta delen zijn er op het placentaoppervlak bloedvatverbindingen die de twee bloedsomlopen met elkaar verbinden. Wanneer de ene foetus meer bloed geeft aan de andere foetus, kan het tweelingtransfusiesyndroom (TTS) ontstaan. De ene helft van de tweeling krijgt dan te veel bloed, de andere te weinig. Zonder behandeling overlijden de meeste tweelingen aan TTS.

Risico op bloedarmoede

TTSweb2In het LUMC, het landelijk centrum voor foetale therapie, wordt TTS bij een kijkoperatie met laser behandeld. “Via een gaatje in de buik van de moeder wordt een kleine camera ingebracht waarmee de bloedvaten bekeken en dichtgelaserd kunnen worden”, vertelt Femke Slaghekke, gynaecoloog-in-opleiding en promovendus op de afdeling Verloskunde van het LUMC.

De huidige behandeling is vaak succesvol, maar bij ongeveer 14 procent komt TTS terug en in 13 procent van de gevallen ontstaat een andere aandoening, TAPS, waarbij de ene helft bloedarmoede krijgt, en de andere te dik bloed. Om recidief TTS en TAPS te voorkomen bedachten onderzoekers in het LUMC een aanvullende laserbehandeling, de Solomontechniek.

Solomontechniek

TTS web1“Na de standaard laserbehandeling, waarbij de verbindingen één voor één worden gelaserd, wordt er nog een streep getrokken tussen de gelaserde punten op het placenta-oppervlak”, aldus Slaghekke. Doel is om zo min mogelijk kleine vaatverbindingen tussen de twee foetussen over te laten.

Samen met 4 andere Europese centra vergeleken de onderzoekers de nieuwe Solomontechniek met de standaardbehandeling bij 137 tweelingparen. Zij zagen dat de kans op terugkerende TTS afneemt van 7 procent in de standaardgroep naar 1 procent met de Solomontechniek. De kans op TAPS neemt af van 16 procent naar 3 procent. “Een duidelijke verbetering”, aldus Slaghekke.

Overleving gelijk

De overleving was in beide groepen gelijk. Bij 65 procent van de TTS-zwangerschappen overleven beide kinderen, bij 20 procent blijft maar een van de twee in leven, en bij 15 procent van de TTS-zwangerschappen halen beide kinderen het niet.

Slaghekke: “TTS-kinderen kunnen door diverse oorzaken overlijden na laserbehandeling, zoals de slechte foetale conditie door TTS, vroeggeboorte en infecties. De Solomontechniek had geen direct effect op de overleving, maar liet wel minder ziekte bij de pasgeborenen zien.” De Solomontechniek is makkelijk te leren voor artsen die de standaard laserbehandeling al toepassen, en lijkt geen nadelen te hebben

Vervolgonderzoek

Een belangrijke uitkomst na laserbehandeling is gezonde overleving (zonder handicaps). Daarom zal onder leiding van neonatoloog dr. Enrico Lopriore langetermijnonderzoek plaats vinden. Alle kinderen die na een zwangerschap met TTS zijn geboren, worden op de leeftijd van 2 jaar onderzocht om de ontwikkeling te evalueren.

Foetale centrum

Het foetale centrum van het LUMC is het enige centrum in Nederland dat het tweelingtransfusiesyndroom behandelt. Jaarlijks behandelt het LUMC ongeveer 50 tweelingen met TTS. TTS komt bij ongeveer 10 procent van de eeneiige tweelingen voor.

Dit onderzoek valt binnen het profileringsgebied Innovation in Health Strategy Quality of Care van het LUMC.

Illustrations by A.C. Gautier, copyright protected.

Nieuws

Nascholing

Foetale geneeskunde "Nieuwe inzichten in complexe foetale ziekten" Boerhaave nascholingsprogramma op 2 december 2013.

Meer info, klik hier.

LUTO Registry on-line

Het nationaal registratiesysteem voor Lower Urinary Tract Obstruction (LUTO) is on-line. Dit systeem bied de mogelijkheid tot het registreren van alle casus uit de Nederlandse Universitair Medische Centra.

Fetal Therapy Symposium

21 november is er in het LUMC een symposium getiteld 'Technological Challenges in Fetoscopic Interventions'

Klik hier voor het programma.

Solomon Trial in de Lancet

Betere behandeling voor tweeling transfusie syndroom

Een nieuwe laserbehandeling vermindert de complicaties van het tweeling transfusie syndroom. Met de nieuwe techniek worden de circulaties van de twee foetussen gescheiden. LUMC-onderzoekers publiceren erover in The Lancet.

Read more...